Perşembe, Ocak 05, 2017

BRÜKSEL LAHANASI İLE TANIŞMADIYSANIZ EN KISA ZAMANDA TANIŞIN DERİM!









 Brüksel lahanası ;
Turpgiller ailesinden olan bu sebze küçük yapraklı, minyatür bir bitkidir ve görünüm olarak lahanaya benzer. Lif, protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından oldukça zengin bir kış sebzedir.
Tam anlamıyla bir sağlık kaynağı olan bu lahana türü; A vitamini eksikliği, kalp damar sağlığı, kemik kaybı, demir eksikliği, prostat, kolon kanserlerine karşı koruyucu özellikler taşıyan inanılmaz besleyici ve bir o kadar da sağlıklı bir besin kaynağıdır.

#FAYDALARI#
  •  Brüksel lahanası, sinigrin isimli bir madde içerir ve bu maddenin bazı laboratuar çalışmalarında kanser öncesi hücreleri öldürerek kolon kanserine karşı koruyu olduğu gösterilmiştir.
  • Düşük glisemik indekse sahip olan Brüksel lahanası, diyet programları için ideal bir besin kaynağıdır. 100 gr Brüksel lahanası, 45 kalori, 3,38 gr protein ve 0 kolesterol sağlar.
  • Brüksel lahanasında bulunan bazı maddeler, özellikle yaşlı hastalarda retina hasarına karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.
  • Brüksel lahanası K vitamini içinde önemli bir kaynaktır. 100 gr Brüksel lahanası, yaklaşık olarak 177 mikro gram K vitamini içerir. K vitamini, kemik oluşumu ve güçlendirilmesinde önemli rol oynar. Ayrıca, K vitamini, sinir hasarını azaltarak Alzheimer Hastalığını önlemede ya da geciktirmede yararlıdır.
  • Ayrıca, bakır, kalsiyum, demir, potasyum, manganez, fosfor gibi minerallerin de zengin bir kaynağı olan Brüksel lahanası, kan basıncı kontrolünde, kansızlıkta yararlı bir besin kaynağıdır.
  • Brüksel lahanası, çok çeşitli antioksidanlar ihtiva eder. Bu antioksidanlar sayesinde prostat, kolon ve rahim kanserlerine karşı koruma sağlar.
  • Brüksel lahanası, C vitamini için mükemmel bir kaynaktır. 100 gr Brüksel lahanası, 85 mg C vitamini içerir. C vitaminin yanı sıra, A ve E vitamini gibi diğer antioksidan vitaminler açısından da zengindir. Bu sayede vücutta zararlı serbest oksijen radikallerini yok ederek vücudun zararlı serbest radikallere karşı korur.
  • Brüksel lahanası, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bazı maddeleri içerdiği için, kuvvetli bir anti bakteriyel ve anti varal özelliğe de sahiptir.
  • Brüksel lahanası, A vitamini içinde zengin bir kaynaktır. 100 gr Brüksel lahanası, yaklaşık 754 IU A vitamini içerir. A vitamini görme keskinliği, cilt bakımı için önemli bir vitamindir. Ağız boşluğu ve içi boş olan organların iç kısmını döşeyen mukozanın sağlığı için de A vitamini önemli yere sahiptir. Bu nedenle, akciğer ve ağız boşluğu kanserlerine karşı korunma sağlamaktadır.
  • Brüksel lahanası,niasin, B6 vitamini, tiamin, pantoteik asit vb. vitaminler açısından da önemli bir kaynaktır.

Brüksel lahanasından leziz çorbalar yapabildiğimiz gibi et yemeklerinin yanına haşlamasını da garnitür olarak servis edebiliriz. Ancak kaynatarak pişirdiğimizde besin değerinin yüzde 80’i suda kalacağından bu tür sebzeleri buharda pişirmek daha sağlıklı olacaktır. ben resimdeki Brüksel lahanasını; yumuşayana kadar suda haşladım, süzerek tabağa aldım, bir kasede zeytinyağ,limon,tuz ve nar ekşisi karışımı hazırlayıp üzerine döktüm... sizde yaptığınız ağır yemekleri böyle hafif ve sağlıklı bir garnitür ile lezzetlendirebilir, kalori değeri oldukça düşük ancak besin değeri de bir o kadar yüksek olduğu için korkusuzca tüketilebilirsiniz..


AFİYETLE.










.

Paylaş

Benzer Yayınlar

BRÜKSEL LAHANASI İLE TANIŞMADIYSANIZ EN KISA ZAMANDA TANIŞIN DERİM!
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.