Pazartesi, Eylül 09, 2019

DOMATES SOSU YAPIMI




Canım hanımlar yaz bitmeden kolları sıvayıp kış telaşına tutuşanlar burada mısınız? annem mütemadiyen her kış için hazırlıklar yapar ve bu benim en sevdiğim yönlerinden sadece biridir, yani demem o ki kışın doğal hiç bir şey bulamayacakmışız güdüsü
yer ettiğinden midir bilmiyorum ama bu güzel alışkanlığın devamını sürdürme çabamı takdir ediyorum.. oldukça rahat değil mi sizce de yazın karınca misali çalışınca kışın otomatik olarak ağustos böceği oluyorsun ... çorbalardan tutun yemeklere, pilavlara, dolma içlerine, makarna soslarına kadar her yemek yelpazesinde mutfakta öyle pratikler ki benim işimi çok kolaylaştırıyor, bence özellikle çalışan hanımlar üşenmeyip bir gününü ayırıp şu güzellikleri kavanoz kavanoz hazırlamalı, hazırlamak isteyenler için tarifini aşağıya bırakıyorum;

MALZEMELER


  • Biz genelde 25-30 kg arası domatesten bir kışı idare edecek miktarda kavanoz hazırlıyoruz ama siz dilediğiniz miktarda yapabilirsiniz ( domatesin fiyatının uygun olduğu dönemde bol  miktarda almanız faydalı olacaktır.
  • tuz tamamen göz kararı ve tadımlık ayarlama yaparak
  • kırmızı kapya biber kullanırsanız çok daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır, dilediğiniz kadar tercih edebilirsiniz


YAPILIŞI


  • Öncelikle domatesleri yıkadıktan sonra ılık su dolu leğende bekletiyoruz bu işlem kabukların yumuşamasını ve pratik bir şekilde soyulmasını sağlıyor,
  •  sonra kabuklarını bu şekilde soyduğumuz domatesleri bıçak ile bir kaç parçaya kesip mutfak robotunda çekiyoruz
  • eğer içerisine kapya biber ilave etmek isterseniz kapya biberlerinizi yıkadıktan sonra bıçak yardımı ile bir kaç parçaya bölüp çekirdeklerini temizleyip robottan çekebilirsiniz 
  • bu aşamada bittikten sonra büyük bir tencerede çekmiş olduğumuz domates ve biberleri kısık ateşte kaynatıyoruz 
  • kaynama esnasında tuzunu ilave ediyoruz
  • eğer domatesimiz çok sulanmış ise suyunu ayırıyoruz , 
  • kaynama işlemi bitip domates sosumuz koyulup kıvama gelince pişirme işlemini sonlandırıyoruz 
  • ve son olarak temiz kavanozlara doldurup kullanılmamış kapaklar ile kapatıyoruz ve kavanozları ters çevirip bir gün bekletiyoruz domates soslarımız böylelikle saklamaya hazır oluyor 

Deneyen herkese afiyetle tüketmesini  diliyorum, tarifimi uygulayıp yorumlarınızı yazarsanız yada sizin denediğiniz başka metotlar varsa yorum kısmından bana iletirseniz çok sevinirim 

Paylaş

Benzer Yayınlar

DOMATES SOSU YAPIMI
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.